zaterdag 3 januari 2015

Ringlees roadtrip special: Cacela Velha, paradijs voor meeuwen


Aan de voet van de rotspunt vanaf waar het pittoreske vissersdorp Cacela Velha uitkijkt over de Atlantische Oceaan, ligt een lagune die om vele redenen aantrekkelijk is voor Kleine mantelmeeuwen. Bij laag tij troffen wij er dan ook grote groepen (tot enkele duizenden individuen) aan.
 

Een voor de hand liggende reden dat zulke groepen zich hier vormen, is de beschutting die de lagune biedt aan meeuwen na het foerageren op zee. Bij eb vallen grote zandbanken droog waarop groepen meeuwen komen rusten. In kleine groepjes trekken ze vanaf de zandbanken naar een zoetwaterstroompje om te drinken en te badderen alvorens weer verder te rusten. Hierdoor is de groep voortdurend in beweging en zijn doorlopend andere ringen te zien. In enkele afleesdagen (driemaal Roland-Jan, twee maal Naomi en Ronald) waren dagelijks gemiddeld 15 verschillende ringen in de groep aanwezig, waarbij er flinke doorloop was. Opvallend is dat er diverse meeuwen opdoken die eerder in de week al elders waren gezien. Een meeuw was eerder gezien in Vila Real de Santo António, één in Punta del Moral (Spanje) en één in de Marismas del Odiel bij Huelva, de grootste verplaatsing met hemelsbreed 55 kilometer in drie dagen. Dit zijn geen enorme afstanden, maar geeft wel weer hoe sommige individuen trekken langs de kust.
 
 

Vanuit onze delta waren er ook weer diverse afgevaardigden aanwezig. Acht uit het Nederlandse deel van de delta en drie uit Zeebrugge. Voor ons was er een leuk weerzien met O-PX0, in 1997 door Norman van Swelm geringd in de Rotterdamse haven. Wij hadden deze meeuw in 2013 enkele keren in het Zuiderpark in Den Haag afgelezen. In 2014 hadden we hem nog niet teruggezien. We vroegen ons eerder dit jaar af of hij zijn ring na 17 jaar had verloren, maar dit blijkt niet het geval. De ring is wel verbleekt in de loop der jaren, maar nog steeds intact en leesbaar in Cacela Velha.
 


Behalve de rust en het zoet water, is de ligging van de lagune om nog meer redenen interessant. Bij laag tij staan er tientallen meeuwen te trappelen voor voedsel in een klein laagje water, een fenomeen dat we kennen van meeuwen op grasland. Daarnaast is verrassend genoeg ook de aanwezigheid van talrijke olijfboomgaarden rondom Cacela voor meeuwen aantrekkelijk. Groepjes meeuwen foerageren in die olijfboomgaarden. Dat zij daadwerkelijk olijven van de grond eten, is te zien aan de vele uitgepoepte pitten die over de zandbank verspreid liggen. De opportunistische Kleine mantelmeeuw kan zich blijkbaar goed vinden in de lokale keuken!


 

 


 

2 opmerkingen:

  1. In januari 1984 zag ik tijdens een storm groepen Zwartkopmeeuwen het binnenland van Tunesië invliegen om samen met Kraanvogels overrijpe olijven die door de storm gevallen waren op te pikken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk Tom, ik weet dat zwartkopmeeuwen in Malaga dezelfde truc uithalen.

      Verwijderen