woensdag 17 oktober 2012

Algarve highlights...

Afgelopen week kreeg ik 25 gekleurringde kleine mantelmeeuwen teruggemeld uit de Algarve. Collega-ringer Paul Veron uit Guernsey was er een week op uit getrokken om o.a. ringen af te lezen aan de Portugese Zuidkust. Al enkele jaren achter elkaar trekt Paul in oktober of november naar de omgeving van Quarteira/Portimao om ringen af te lezen.

De Algarve kent een actieve visvangst met bijbehorende havens. Op de stranden van de Algarve kunnen vooral in de vroege ochtend grote aantallen kleine mantelmeeuwen aanwezig zijn. Zoals te zien is op onderstaande foto.

Quarteira strand, oktober 2012 (Paul Veron)


Voor het aflezen op het strand moet je vroeg uit de veren want al snel komen er joggers en mensen hun hond uit laten en valt de groep meeuwen uiteen of trekt naar zee. De zogenaamde "turnover" aan meeuwen is hier enorm, iedere dag zitten er andere vogels op het strand. Uit een analyse van mijn waarnemingen uit die hoek van Portugal blijkt dat er veel uitwisseling is met het Spaanse district Huelva. Waarschijnlijk vliegen de meeuwen achter de vissersboten aan en zoeken na het foerageren het strand op. Naast stranden zijn ook de havens in trek bij de meeuwen. Hier worden de gevangen vissen verder verwerkt en rusten de meeuwen vaak op aanwezige parkeerplaatsen waar de ringen vrij eenvoudig zijn af te lezen.

Portimao vissershaven, oktober 2012 (Paul Veron)

Ook is er een vuilstortplaats bij Porto do Lagos waar redelijke aantallen kleine mantelmeeuwen foerageren. Hier zag Paul ook diverse van onze projectvogels.  Van de 25 geringde kleine mantelmeeuwen waren 7 exemplaren in eerdere winters ook in de Algarve waargenomen (stamgasten). De verdeling van de herkomst was als volgt:

Moerdijk            12 ex.
Maasvlakte         5 ex.
Europoort           4 ex.
Vlissingen-Oost   1 ex.
Arnhem               1 ex.
Zele-Heikant (B) 1 ex.

Naast ringen van ons project zag Paul geringde kleine mantelmeeuwen van zijn eigen project op Guernsey zie ook: http://guernseygulls.blogspot.nl/ maar ook van diverse andere Europese kleurringprojecten. Het blijft altijd een apart gezicht om zoveel nationaliteiten op 1 strand te zien staan.


Y[7C] 14-6-2007 geringd als nestjong op Moerdijk, 3-10-2012 Vissershaven Portimao (Paul Veron)


 NLA. 5470140 geringd als nestjong op Europoort, 7-7-2012, 5-10-2012 Vissershaven Portimao (Paul Veron)

 Vissersboot vaart Vissershaven Portimao binnen (Paul Veron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten