zondag 18 januari 2015

Ringlees Roadtrip deel 3: Zuidwestkust en Lissabon, Portugal

Vanaf de meest zuidwestelijke punt van de Algarve, bij Sagres, is de kust naar het Noorden rotsachtig. Hoewel landschappelijk een erg aantrekkelijke regio waar de heuvels direct aan de kust beginnen, is deze streek voor meeuwen minder interessant. Enkele kleine haventjes trekken hoofdzakelijk Geelpootmeeuwen aan, terwijl de zandstrandjes tussen de kliffen interessanter lijken voor surfers dan voor meeuwen. Boven de spectaculaire branding zien wij meer Jan-van-genten dan meeuwen.
Grotere vissershavens trekken wel Kleine mantelmeeuwen aan, soms in grote aantallen. Het is leuk om te zien hoe de vissers en de meeuwen naast elkaar in de havens leven. Vanaf de daken van loodsen hebben de meeuwen goed zicht op de werkzaamheden. Onverkoopbare vis wordt aan de meeuwen aangeboden, soms met bakken tegelijk, zodat de meeuwen zich goed vol kunnen eten. Auto’s worden waar nodig beschermd tegen de volgegeten meeuwen.
In deze etappe lazen wij in totaal 22 individuen af uit onze delta, negen daarvan kwamen van Europoort/Maasvlakte, twee uit Vlissingen, drie uit de Moerdijk, vier uit Zeebrugge en vier van elders in de delta.Het slot van onze roadtrip is de sfeervolle hoofdstad Lissabon, prachtig gelegen aan de monding van de rivier Taag. Lokale vogelaars vertellen graag wat de goede plekken zijn en met zeehaven Sesimbra op nog geen uur rijden, is deze stad een uitstekende uitvalsbasis om meeuwen te zoeken. Geen opmerkingen:

Een reactie posten