donderdag 13 maart 2014

Het wel en wee van geel UT

Regelmatig loop ik een rondje over de Nassauweg in Dordrecht, aangezien deze plek vanaf het centraal station maar 5 minuten lopen is. Er zitten daar namelijk vrijwel altijd wel een paar grote meeuwen, en zodoende lees ik daar ook wel eens een ring af. Het kleurringen van meeuwen zorgt ervoor dat je een inzicht krijgt in het leven van individuele dieren. Een vaste badgast van de Nassauweg is de adulte zilvermeeuw geel UT. Sinds het begin van het jaar kom ik deze meeuw vrijwel elke keer tegen als ik mijn vaste rondje doe. De eerste keer dat ik hem trof was in begin januari. Het viel me toen al op dat hij niet erg lekker in de veren zat.

Geel UT in begin februari

Geel UT is geringd als pul op het industrieterrein van Moerdijk en wist in zijn tweede jaar de Nassauweg al te vinden. Als jonge vogel deed hij nog goed mee met de anderen en wist hij zijn voedsel te vinden in de harde voedselcompetitie van de vuilnisbelten van Breda, Tilburg en Dordrecht. Zijn bezoeken aan deze plaatsen werden echter al snel minder en sinds december vorig jaar is hij alleen nog maar langs de Nassauweg gezien. Ondanks dat op deze plek de voedselcompetitie veel lager is, gaat het niet beter met geel UT en zie ik hem elke keer verder aftakelen. 

Geen kracht meer om zijn vleugels omhoog te houden

Toch sta ik er van te kijken hoe taai die goede oude UT is. Ondanks hij graatmager is, zijn vleugels niet meer omhoog kan houden en zijn veren niet meer netjes krijgt, kom ik hem toch elke keer weer tegen. De laatste keer dat ik hem zag zat hij een beetje te dommelen in het voorjaarszonnetje. Daarom dit kleine eerbetoon aan geel UT, op je gezondheid!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten