zondag 29 augustus 2010

Mogelijke hybride geelpootmeeuw ?

Op 26 mei werden door Theo Muusse en Roland-Jan Buijs twee geelpootmeeuwen ontdekt in de gemengde meeuwenkolonie op de Ventjagersplaten in het Haringvliet.
Het toeval wou dat beide vogels geringd waren! Het was een man met Duitse Radolfszell-ring en een vrouw met Zwitserse Sempach-ring. Jammer genoeg kon alleen de man (volledig) afgelezen worden (zie recovery-sheet hieronder). Van de vrouw kon alleen gezien worden dat de ring begon met M 00.


Het leuke was dat het geen koppel betrof, maar dat de man was gepaard met een vrouw zilvermeeuw en de vrouw met een man kleine mantelmeeuw, beide territoria lagen nog geen 50 meter uit elkaar!
Op 26 mei en 2 juni is geprobeerd de nesten te lokaliseren en de volwassen vogels te vangen om ze van een kleurring te voorzien. Helaas is dit niet gelukt. Op 11 juni zijn tijdens een bezoek door Sander Lilipaly, Mark Hoekstein en Roland-Jan Buijs 50 pullen kleine mantelmeeuw gevangen en gekleurringd, hierbij waren de twee eerste pullen (zwart 0A en 0B) opmerkelijk verder in ontwikkeling tegenover de rest. Deze twee pullen zijn gevangen ter plaatse van het territorium van de Zwitserse geelpootmeeuw. Op 8 juli werd tijdens een bezoek een mogelijke juvenile geelpootmeeuw in vlucht gezien boven de kolonie door Sander Lilipaly en Roland-Jan Buijs. De verrassing was groot toen op 9 augustus zwart 0B door Lars Pedersen in de haven van Hirtshals (Noord-Denemarken) werd gefotograveerd met zijn smartphone (zie onderstaande foto).
Opmerkelijk zijn de lange slanke en blanke poten en het forse voorkomen (meeuwen op achtergrond zijn grote mantelmeeuwen). Noordelijke dispersie is niet ongewoon voor jonge geelpootmeeuwen in tegenstelling tot kleine mantelmeeuwen die doorgaans een zuidwestelijke migratie laten zien na het uitvliegen. Al met al lijkt zwart 0B dus niet op een volbloed kleine mantelmeeuw qua uiterlijk en doen en laten, en zou het best 1 van de nakomelingen van het hybride-paar kunnen zijn.


Zwart 0B Haven van Hirtshals (Denemarken) 57.35N  09.57E  foto: L. R. PedersenGeen opmerkingen:

Een reactie posten