zondag 15 mei 2016

Ringactie binnenlandkolonie Amerongen: Geelpootmeeuw en nieuwe codering ringen seizoen 2016

Buijs Eco Consult voert al sinds 2012 ringonderzoek uit in de binnenlandkolonie van Amerongen. Hier bevindt zich, op de landtong tussen het stuwcomplex en de schutsluis in de Nederrijn bij Amerongen, een kolonie waar naast Kleine mantelmeeuwen en Zilvermeeuwen, vrijwel ieder jaar enkele Geelpootmeeuwen broeden. Daarnaast werd hier in 2012 het eerste broedgeval van een Pontische meeuw vastgesteld:

http://buijsecoconsult.blogspot.nl/2012/10/eerste-broedgeval-pontische-meeuw.html

Dit jaar was er geen Pontische meeuw aanwezig in de kolonie, maar wel enkele Geelpoten. Op zaterdag 7 mei voerden we (Roland-Jan Buijs, Pietergeert Gelderblom, Naomi Huig en ondergetekende) een ringactie uit. Door de observaties van Pietergeert werd het nest van een mengpaar Geelpootmeeuw (man) en zilvermeeuw (vrouw) snel gevonden en werd de kooi geplaatst. Dit resulteerde in de vangst van een schitterende adulte man Geelpootmeeuw:

Adult man Geelpootmeeuw

Kenmerkend vleugelpatroon Geelpootmeeuw met bandje op P5

Deze zeer forse vent (met dito snavel!) werd geringd met de code SC:


De overige gevangen zilvermeeuwen werden eveneens geringd met de groene tibiaringen. Voor de Kleine mantels werd een nieuwe type tibiaringen gebruikt. Gele ringen met twee karakters welke gescheiden worden door twee verticale strepen (bars). Hieronder demonstreert Y-FǁC de nieuwe codering:


Voorlopig worden alleen Kleine mantels met deze codering geringd. Opletten dus, want er zijn ook gele tibiaringen zonder bars (2007) gebruikt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten