zaterdag 6 februari 2016

Zendervogel Ben duikt weer op

Tijdens mijn verblijf in de Algarve (PT)  in de laatste weken van 2015 was ik blij verrast om GPS-vogel N/B[7.A] alias Ben tegen het lijf te lopen. Ben is vernoemd naar Ben van den Broek van Zeeland Seaports, die het meeuwenonderzoek ondersteund op het Haventerrein 9890 in Vlissingen-Oost.Buijs Eco Consult B.V. voert dit onderzoek uit in nauwe samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) uit Brussel, de afdeling Ethology (ETHO) van de Universiteit van Antwerpen en de Terrestial Ecology Unit (TEREC) van de Universiteit van Gent.
De eerste resultaten van dit onderzoek met GPS-zenders bij Zilvermeeuwen en  kleine mantelmeeuwen zijn  sinds kort online te raadplegen.


Ben was na het aanbrengen van de zender uit beeld waardoor het vermoeden was gerezen dat hij niet meer in leven zou zijn. Maar het tegendeel is het geval. Op de dag voor kerst merkte ik hem voor het eerst op tussen de vissersbootjes op het strand van Monte Gordo. Ben leek weinig last te hebben van zijn GPS-rugzak en was succesvol in de "feeding frenzy" bij het leeg maken van de vissersnetten.
Na afloop van het foerageren ging Ben rusten op 1 van de visserskotjes. Slecht enkele dagen later kwam ik Ben weer tegen maar dan ongeveer 80 kilometer naar het westen namelijk in de vissershaven van Portimão.

In deze haven slapen enkele duizenden kleine mantelmeeuwen, vanaf drie uur 's middag nemen de aantallen toe en blijven toenemen tot na zonsondergang. Hierbij komen opvallend veel kleine mantelmeeuwen vanuit het achterland via de rivier (Rio Arade) naar de haven gevlogen. Vermoedelijk foerageert een groot deel van de vogels op de Vuilstort van Porto de Lagos, niet ver ten noorden van Portimão.

Vlak voor mijn vertrek dook Ben op 2 januari weer op bij de vissersbootjes van Monte Gordo. Het lijkt erop dat de kleine mantelmeeuwen de gehele kustlijn van de Algarve afstruinen om iets van hun gading aan te treffen.

Ik kijk uit om Ben weer terug te zien in de kolonie op Vlissingen-Oost.


2 opmerkingen:

  1. I'll be very happy if Ben return to the Netherlands through Matosinhos.
    I will be alert... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I'll be very happy if Ben return to the Netherlands through Matosinhos.
    I will be alert... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen