vrijdag 28 februari 2014

Een Finse "Bijvangst"

Ongeveer twee weken geleden, na een overleg in Arnhem, leek het ons een goed idee om nog even te kijken of we op de vuiloverslag van Oss projectvogels van ons konden vinden. Eenmaal aangekomen op deze vuiloverslag, welke bekend staat om zijn grote aantallen geelpoot- en pontische meeuwen, zagen we dat er flink wat grote meeuwen aanwezig waren.

Er waren drie projectvogels aanwezig. Een van deze projectvogels was vrouw zilvermeeuw wit 7U. Deze vogel is in 2008 als pul met enkel metaal geringd in de kolonie van Moerdijk. Van het moment van het ringen tot zijn vierde levensjaar zijn er geen waarnemingen bekend van deze vogel. Als volwassen vogel werd zij gevangen in de kolonie van Amerongen en voorzien van een kleurring en wordt nu ieder jaar gezien in de bovengenoemde kolonie en op de vuiloverslag van Oss.

Vrouw zilvermeeuw W-7U

Naast de bovengenoemde projectvogels zagen we ook twee in Polen geringde pontische meeuwen en verschillende ongeringde geelpoten en ponten. In de kolonie in Amerongen broedt ook sinds 2012 een pont (zie blogpost van 21 oktober 2012) en enkele geelpoten, samen met zilvermeeuwen. Het resultaat hiervan zagen we op deze locatie terug, er liepen verschillende halfbloedjes, met kenmerken van alle drie de bovengenoemde soorten.

3kj zilvermeeuw, 3kj pontische meeuw met Poolse kleurring en een adulte geelpootmeeuw

Maar de ultieme kers op de taart, kwam aan het einde van de middag. Het begon al donker te worden toen we een kleine mantelmeeuw zagen lopen. Het beest viel op door zijn complete juveniele pluimage en kleine voorkomen (nauwelijks groter dan een stormmeeuw). Maar het mooiste was het feit dat er een grote metalen ring om zijn poot zat! Met het geluk dat het beestje rustig op een paar meter van onze bus rondscharrelde lazen we de ring af... Een heuse Baltische Mantelmeeuw!!

2kj Baltische mantelmeeuw (Larus fuscus fuscus)

Deze ondersoort van de kleine mantelmeeuw was geringd in een zuivere kolonie in de omgeving van Vaasa, Finland, op meer dan 1500 km van Oss. In Nederland zijn Baltische Mantelmeeuwen zeer zeldzaam, er nog geen 20 gevallen bekend van deze soort in Nederland. Wat een dag.

Afstand kolonie Baltische Mantelmeeuw naar Oss, hemelsbreed 1575km1 opmerking: