donderdag 17 maart 2016

Kleine meeuwen worden groot

Op 18 mei 2011 waren Dick van Houwelingen, Ronald in't Veld en ondergetekende onderzoek aan het uitvoeren in de gemengde meeuwenkolonie op de Ventjagersplaten in het Haringvliet.
Ons oog viel op een zuiver paar Geelpootmeeuw (Larus michahellis) waarvan beide oudervogels geringd bleken te zijn. Het vrouwtje bleek geringd als nestjong in Zwitserland en het mannetje (waarschijnlijk) als nestjong in Italië.  Na langdurige observatie vonden we het territorium van dit zuivere paar Geelpootmeeuw. In dit territorium was een kuiken aanwezig van circa 1 week oud, net groot genoeg voor een kleurring. We ringden deze vermoedelijk zuivere Geelpootmeeuw met a/R[PN].

Op 14 juli 2012 bevestigde Dawn Balmer en Peter Wilson dat het inderdaad een Geelpootmeeuw was. Tijdens een bezoek aan de vuilstortplaats van Blackborough End in Norfolk (U.K.) observeerden zij de vogel.  Het zou pas echter tot 14 maart 2016 duren voordat a/R[PN] weer ten tonele kwam. Adrie van Heerden fotografeerde a/R[PN] tijdens de RWS Boottelling van het Haringvliet op zijn geboortegrond eiland Lebret (Ventjagersplaten). Inmiddels volledig uitgekleurd en opgedroogd tot een mooie klassieke Geelpootmeeuw. Benieuwd of de vogel dit jaar tot broeden komt.