vrijdag 28 februari 2014

Een Finse "Bijvangst"

Ongeveer twee weken geleden, na een overleg in Arnhem, leek het ons een goed idee om nog even te kijken of we op de vuiloverslag van Oss projectvogels van ons konden vinden. Eenmaal aangekomen op deze vuiloverslag, welke bekend staat om zijn grote aantallen geelpoot- en pontische meeuwen, zagen we dat er flink wat grote meeuwen aanwezig waren.

Er waren drie projectvogels aanwezig. Een van deze projectvogels was vrouw zilvermeeuw wit 7U. Deze vogel is in 2008 als pul met enkel metaal geringd in de kolonie van Moerdijk. Van het moment van het ringen tot zijn vierde levensjaar zijn er geen waarnemingen bekend van deze vogel. Als volwassen vogel werd zij gevangen in de kolonie van Amerongen en voorzien van een kleurring en wordt nu ieder jaar gezien in de bovengenoemde kolonie en op de vuiloverslag van Oss.

Vrouw zilvermeeuw W-7U

Naast de bovengenoemde projectvogels zagen we ook twee in Polen geringde pontische meeuwen en verschillende ongeringde geelpoten en ponten. In de kolonie in Amerongen broedt ook sinds 2012 een pont (zie blogpost van 21 oktober 2012) en enkele geelpoten, samen met zilvermeeuwen. Het resultaat hiervan zagen we op deze locatie terug, er liepen verschillende halfbloedjes, met kenmerken van alle drie de bovengenoemde soorten.

3kj zilvermeeuw, 3kj pontische meeuw met Poolse kleurring en een adulte geelpootmeeuw

Maar de ultieme kers op de taart, kwam aan het einde van de middag. Het begon al donker te worden toen we een kleine mantelmeeuw zagen lopen. Het beest viel op door zijn complete juveniele pluimage en kleine voorkomen (nauwelijks groter dan een stormmeeuw). Maar het mooiste was het feit dat er een grote metalen ring om zijn poot zat! Met het geluk dat het beestje rustig op een paar meter van onze bus rondscharrelde lazen we de ring af... Een heuse Baltische Mantelmeeuw!!

2kj Baltische mantelmeeuw (Larus fuscus fuscus)

Deze ondersoort van de kleine mantelmeeuw was geringd in een zuivere kolonie in de omgeving van Vaasa, Finland, op meer dan 1500 km van Oss. In Nederland zijn Baltische Mantelmeeuwen zeer zeldzaam, er nog geen 20 gevallen bekend van deze soort in Nederland. Wat een dag.

Afstand kolonie Baltische Mantelmeeuw naar Oss, hemelsbreed 1575km







dinsdag 25 februari 2014

Ver van huis

De afgelopen week kregen we een aantal leuke terugmeldingen van geringde kleine mantelmeeuwen uit Mauritanië. Er waren namelijk enkele Nederlanders beroepshalve afgereisd naar West-Afrika voor vogeltellingen. Op onderstaande foto het haventje bij Dakhlet Nouadhibou (foto Tom van Spanje) waar enkele projectvogels van ons verbleven afgelopen winter.


Bob Loos was succesvol met het aflezen van ringen in de Banc D'Arguin en Tom van Spanje in de omgeving van Nouakchott. Buiten de tellingen om staken zij moeite en energie in het aflezen van ringen en maakten verschillende projectleiders van kleurringprojecten blij met hun waarnemingen.



Er werden projectvogels afgelezen afkomstig uit de kolonies van Moerdijk, Vlissingen, Maasvlakte en Europoort. Op onderstaande foto is W[W.9] te zien (foto Tom van Spanje) geringd als mannetje in 2009 op het nest te Moerdijk. Net als de meeste andere waargenomen vogels in Afrika heeft deze vogel geen winterwaarnemingen van elders wat suggereert dat hij na het broedseizoen mogelijk vrij snel naar Mauritanië koerst.



Eerste kleine mantelmeeuwen terug op de kolonie.

Vorige week ben ik met Roland-Jan voor het eerst op de kolonie in Moerdijk geweest.  We hoopten dat de kleine mantelmeeuwen,  welke daar broeden, al weer terug waren op de kolonie. We hadden namelijk vorige week al verschillende geringde kleine mantelmeeuwen op de vuiloverslag van Breda gezien.


Kleine mantelmeeuw (W)P4 op de Vuiloverslag van Breda, broedvogel van Moerdijk.

Naarmate de avond vorderde zagen we steeds meer Kleine Mantelmeeuwen de kolonie inkomen om te overnachten. Daarnaast waren er ook verschillende zilvermeeuwen aanwezig. Er waren verschillende geringde beesten, zoals de kleine mantel (Y)JH, aanwezig. Deze in 1999 geboren man verblijft elk najaar op een vuilstort in Lewarde, Noord Frankrijk, op 200km van de kolonie. Ook afgelopen winter werd hij daar gezien, voor het laatst in november 2013.


Kleine mantelmeeuw(Y)JH in de kolonie.

In de kolonie waren alleen nog kleine mantelmeeuwen aanwezig welke overwinteren in Midden en  Zuid-Europa, voornamelijk in Frankrijk. De meeuwen welke overwinteren in Afrika komen waarschijnlijk later aan in de kolonie.


Zilvermeeuw (R)H1 en Kleine Mantelmeeuw (Y)VY & (W)84

woensdag 19 februari 2014

Even voorstellen!

Ik ben Merijn Loeve en ik studeer Landscape & Environment Management aan de Hogeschool Inholland te Delft. Vanaf 3 februari ben ik begonnen met afstuderen bij Buijs Eco Consult. Via deze blog zal ik regelmatig updates plaatsen over interessante dingen die ik tegenkom, en over de voortgang van mijn onderzoek tijdens mijn afstudeerperiode.



Mijn afstudeerproject richt zich op de effecten van verstoring op de kolonie van zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen op industrieterreinen. Ik ga onderzoek doen naar de mogelijkheden voor een ideale situatie voor zowel de meeuwenkolonies, als voor de bedrijven op een industrieterrein.  Dit houdt in dat de meeuwenkolonie daar duurzaam kan blijven bestaan en dat de overlast van de meeuwen voor de bedrijven geminimaliseerd wordt.